0212 304 42 92

 

Gözün Yaşlılık Hastalıkları

Kimi göz hastalıkları yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkıyor. Bu hastalıkların tedavisi özellikle yaşlanan toplumlarda önemli bir sağlık ve ekonomi yükü getiriyor. Bu hastalıklar şunlar:

 

  • Katarakt (lensin şeffaflığını kaybetmesi)
  • Sarı nokta hastalığı (gözün net görmemizi sağlayan kısmının bozulması)
  • Şeker hastalığının göze vurması (diyabetik retinopati)
  • Göz tansiyonu (glokom)
     

Bu yaşlılık hastalıkları arasında en yaygın olanı katarakt. Katarakt kadınları daha fazla etkiliyor. Kataraktın tek tedavisi ameliyat. Kataraktı ilaçla veya beslenmeyle önlemek mümkün değil. Günümüzde, katarakt ameliyatı fakoemülsifikasyon denen teknikle ve çok başarılı olarak gerçekleştiriliyor.

 

Şeker hastalığı ise en sık körlük sebeplerinden biri. Şeker hastalığı olanların düzenli göz  muayenesi yaptırması gerekiyor. Şeker hastalığı gözün “retina adı verilen sinir tabakasındaki damarları etkiliyor ve kanamalara neden oluyor. Ancak erken teşhis ve tedavi yapılırsa (argon lazer tedavisi) görme kaybı önlenebiliyor.

 

Yaşa bağlı sarı nokta hastalığı ise; net görmemizi sağlayan sarı noktayı bozuyor. C ve E vitaminlerinin yanısıra, karoten ve çinko alımının görme kaybı hızını yavaşlattığı düşünülüyor. Lazer tedavisi, fotodinamik tedavi, göz içine ilaç enjeksiyonu gibi tedaviler uygulanıyor ama yaşa bağlı sarı nokta hastalığının tedavisinde %100 başarılı sonuçlar henüz elde edilemedi.

 

Göz tansiyonu riski yaşla birlikte artıyor. Ailenin diğer bireylerinde glokom varlığı, göz tansiyonu riskini artırıyor. Glokom sinsi ilerleyen ve körlüğe yol açabilen bir hastalık olduğundan, 40 yaşından sonra yıllık göz muayeneleri ile erken teşhis ve tedavisi önemli.

 

Gözün yaşlılık hastalıkları sonucu görmenin azalması, başka problemleri de beraberinde getirebiliyor. Az görme sonucu düşmeler, kalça kırıklıkları ve depresyon izlenebiliyor. Az görmeden kaynaklanabilecek trafik kazaları da hem az görenin, hem de diğer toplum bireylerinin can güvenliğini tehdit ediyor.