0212 304 42 92
 

Coronavirus, Kontakt Lens ve Göz Makyajı İlişkisi

Son zamanlarda çok merak edilenlerden birisi de coronavirüsün kontakt lens ve göz makyajı ile bulaşıp bulaşmayacağı…
 
Salgın döneminde kontakt lens yerine gözlük tercih edin
 
Salgın döneminde kontakt lens yerine gözlük kullanın. Normal şartlarda herhangi bir hastalık belirtisi olmayan birinin ellerini 20 saniye su ve sabunla yıkayıp, kuruladıktan sonra kontakt lens takmasında bir sakınca yoktur. Ancak salgın süresince kontakt lens yerine gözlük kullanmak, korunma açısından daha doğru olur. Çünkü kontakt lens kullanımı pek çok kimsede kuruluğa bağlı rahatsızlık hissi yaratabilmekte ve bu yüzden gözlere el teması riskini artırmaktadır. Ama bugünlerde yine de lens takmaya devam etmesi gerekenler olabilir. O kişiler de ya günlük kullan-at lensleri tercih etmeli ya da aylık lensleri için hidrojenperoksitli kontakt lens solüsyonlarını kullanmalı. Hidrojenperoksit içeren kontakt lens solüsyonlarının göze doğrudan uygulanmaması gereklidir, aksi takdirde gözü tahriş edebilir. Kontakt lensler; hidrojenperoksitli solüsyonların kendi özel kabında en az 6 saat bekletilip, nötralize edildikten sonra göze takılabilir.
 
Makyaj işlemi, salgın döneminde yapılmaması gereken gözlere dokunmak gibi pek çok hareket içerir. 
 
Makyaj malzemeleri her yüzey gibi virüs içerebilir. Makyaj sırasında defalarca elimizi gözlerimize götürmemiz virüs bulaşma riskini artırır. Bu nedenle salgın döneminde makyaj ile ilgili hijyen kurallarına her zamankinden daha çok dikkat etmemiz gerekiyor.
Göz makyajı yaparken şunlara dikkat edin
 
Göz makyajı yaparken şunlara dikkat edin:
 
Salgın döneminde yapacağımız makyaj uygulamalarında virüs kapma riskini en aza indirmek için şunlara dikkat etmeliyiz:
• Makyajdan önce ellerinizi ve yüzünüzü su ve sabunla yıkayın.
• Her gün kullanmadan önce, makyaj fırçalarınızı su ve sabunla yıkayın.
• Makyaj sehpanızı her gün alkollü bir dezenfaktan veya alkollü ıslak mendil ile silin. 
• Rimelin içine tek kullanımlık bir fırça sokun ve sonra fırçayı atın. 
• Kullanacağınız ürünün fazlasını uzaklaştırmak için fırçaya asla ÜFLEMEYİN! Ürünü fırçayı çırparak uzaklaştırın.
• Krem benzeri ürünlerin içine elinizi sokmayın, temiz bir spatül ile ürünü alın, cildinize değdikten sonra spatülü tekrar ürünün içine sokmayın.
• En yakınınızla bile makyaj malzemelerini paylaşmayın.
• Mağazalardaki test ürünlerini salgının olduğu bugünlerde denemeyin. 
• Maskaranızı 3 aydan fazla kullanmayın. Mikroplar, maskara ve eyeliner’ın sıvı ortamında, farlara kıyasla daha sık ürer. Sıvı eyeliner’dansa, kalem formunda olanlarını tercih edebilirsiniz.
• Biten rimele su eklemeyin. Hem su ile mikroplar rimele katılabilir, hem de rimelin içindeki koruyucu seyrelerek antimikrobik etki azalır.
 
Gözlerde kızarıklık ve çapaklanma olduğu dönemlerde göz makyajı yapmamalıyız. Gözleriniz çapaklıyken göz makyajı yapmış bulunduysanız, rimel ve eyeliner gibi sıvı malzemeleri atın. Çünkü bu sıvı ortamlarda mikrop barınabilir. Bu dönemde kullanmış olduğunuz kalemlerin ise uçlarını açın, far fırçalarını sabun ve su ile yıkayın.