0212 304 42 92

Lazer Göz Ameliyatı Nedir?Lazer Göz Ameliyatı Nedir?

 

Gözlük ve kontakt lenslerden kurtulmak için yapılan; miyopi, astigmatizma ve hipermetropi gibi görme kusurlarının femtosaniye ve excimer lazerle tedavisidir.

 

Lazer Göz Ameliyatı Kimlere Yapılır?

 

On sekiz yaşını doldurmuş, son 1 yıl içinde göz numaraları aynı kalan, miyoplarda 8-10, astigmat ve hipermetroplarda 5-6 dereceye kadar göz bozukluğu olanlara lazer göz ameliyatı yapılır. Lazer uygulanabilmesi için gözün şeffaf (kornea) tabakası normal kalınlık ve şekilde olmalıdır. 

 

Lazer Göz Ameliyatı Türleri Nelerdir?

 

Günümüzde standart LASIK, FemtoLASIK (intraLASIK), i-LASIK (kişiye özel lazer), PRK, no touch PRK, SMILE lazer, LASEK ve epiLASIK olmak üzere farklı göz lazer çeşitleri uygulanmaktadır.

 

Standart LASIK Nedir?

 

Miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi görme kusurlarının "mikrokeratom" denen otomatik bıçak ve excimer lazer ile tedavisidir. Günümüzde yerini "bıçaksız" yöntem olan FemtoLASIK ve kişiye özel göz lazer tedavisi iLASIK'e bırakmıştır.

 

FemtoLASIK Nedir?

 

Miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi görme kusurlarının femtosaniye lazer ve excimer lazer ile tedavisidir. Femtosaniye lazer ile korneada flep (kapakçık) hazırlanır. Daha sonra oluşturulan bu flep kaldırılıp, altına excimer lazer ile yeni bir şekil verilir.

 

Kişiye Özel LASIK (iLASIK) Nedir?

 

iLASIK, kişiye özel femto LASIK yöntemidir. iLASIK yönteminde gözünüzün haritası çıkarılır ve miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi görme kusurlarının yanı sıra "aberrasyon" denen kişiye özel göz kusurları da düzeltilir. Özellikle astigmatı yüksek olan ve aberrasyonları fazla olan gözlerde, iLASIK yöntemi tercih edilir.

 

SMILE Yöntemi Nedir?

 

Smile lazer tekniğinde korneada 2 planda kesi yapılarak ince bir lentikül (disk) oluşturulur. Oluşturulan lentikül, korneadan dışarı alınarak korneaya yeni bir şekil verilir.

 

PRK Yöntemi Nedir? Kimlerde Uygulanır?

 

PRK, LASIK işlemine göre daha ağrılı ve iyileşme süresi daha uzun olan bir yöntemdir. Bu yöntemde flep (kapakçık) oluşturulmaz. Korneanın en üstteki epitel tabakası kazındıktan sonra doğrudan göz yüzeyine excimer lazer uygulanır. PRK, günümüzde altın standart olarak kabul edilen femtoLASIK / iLASIK için korneası yeterli kalınlıkta olmayanlara uygulanır.

 

No Touch PRK

 

PRK işleminde korneanın en üst tabakası kazınır. No touch PRK yönteminde ise, epitel elle kazınmaz. Onun yerine excimer lazer ile buharlaştırılır ve sonra yine excimer lazer ile korneaya yeni bir şekil verilir. No touch PRK yöntemi de PRK yöntemi gibi ağrılıdır ve iyileşme süresi femtoLASIK / iLASIK işlemlerine göre daha uzundur.

 

LASEK Nedir?

 

LASEK, PRK'dan farklı olarak epitelin (korneanın en üst tabakası) alkol uygulanarak kaldırılması işlemine dayanır. Excimer lazer uygulandıktan sonra epitel geri örtülür.

 

EpiLASIK Nedir?

 

EpiLASIK yöntemi de PRK ve LASEK gibi, kornea kalınlığı femtoLASIK / iLASIK için yeterli olmayanlara uygulanır. Bu teknikte "epikeratom" denen otomatik aletle epitel (korneanın en üst tabakası) ayrılır ve yana yatırılır. Excimer lazer uygulanır ve epitel geri örtülür.

 

Lazer Göz Ameliyatı Öncesi ve Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

 

Eğer kontakt lens kullanıyorsanız, yumuşak lenslerinizi 5 gün, sert lenslerinizi 15 gün önceden çıkarmanız gerekmektedir. Lazer günü kadınların göz makyajı yapmamaları gerekir. Lazer sonrası ilk gece koruyucu gözlük ile uyumalı ve gözlerinizi ovuşturmamalısınız.

 

Lazer Göz Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

 

FemtoLASIK / iLASIK işleminden 3-4 saat sonra net görüş başlar. Ertesi gün makyaj-banyo-spor yapabilir ve araba kullanabilir, diğer bir deyişle günlük hayatınıza geri dönebilirsiniz.

 

Lazer Göz Ameliyatı Başarı Oranı

 

FemtoLASIK / iLASIK işlemleri sonrası göz derecesinin %100 sıfır olacağı garantisi yoktur. Lazer olan her 100 kişiden 90'ı gözlüksüz ve kontakt lenssiz net görebilirken, 10'unun ince bir gözlük takması gerekebilir. Bu oran, kişinin göz bozukluğunun tipine, numaralar ve gözün yapısına göre değişiklik gösterebilir.

 

Lazer Göz Ameliyatı Sonrası Şikayetler

 

Lazer sonrası ilk 3-4 saat boyunca gözde yanma, batma, yaşarma, ışık hassasiyeti ve bulanık görme olur. Üç-dört saat sonra bu şikayetler geçer ve görüş netleşmeye başlar.

 

İkinci Kez Lazer Göz Ameliyatı Olunur mu?

 

Lazer tedavisinden sonra gözde derece kalması durumunda, eğer kornea yeterli kalınlıktaysa; en erken 6 ay sonra tekrar LASIK işlemi uygulanabilir.

 

En Erken Kaç Yaşında Lazer Göz Ameliyatı Olunabilir?

 

LASIK işlemi için en az 18 yaşınızı doldurmuş olmanız gerekmektedir.